X
تبلیغات
نماشا
رایتل

نگاهی به ژرفای نگاه

پلنگ

پلنگ  جانوری از خانوادهٔ گربه‌سانان و کوچک‌ترین حیوان در میان گربه سانان است که شیر، ببر و جگوار سه عضو دیگر آنند. زیستگاه پلنگ در گذشته از آفریقای جنوبی تا کره در سراسر آفریقا و جنوب آسیا پراکنده بود. اما تخریب زیستگاه و شکار، قلمرو این حیوان را به شدت کاهش داده و امروزه بیشترین تراکم پلنگ‌ها در آفریقای جنوب صحرا است. آی‌یوسی‌ان این حیوان را با توجه به کاهش جمعیت و کاهش محدودهٔ زندگی آن در فهرست گونه‌های «در مرز تهدید به انقراض» قرار داده است. اما با همهٔ این احوال جمعیت پلنگ‌ها از دیگر گونه‌های خویشاوند خود یعنی شیر، ببر و جگوار بیشتر است و وضعیت حفاظتی بهتری دارد.

پلنگ در مقایسه با دیگر گربه‌سانان پاهایی کوتاه، بدنی کشیده و جمجمه‌ای بزرگ دارد. بیشتر به جگوار شباهت دارد با این تفاوت که کوچکتر و لاغرتر از آن است. پوستش با خال‌هایی گل‌مانند پوشیده شده که شبیه به خال‌های جگوار است.

موفقیت بالای این گونه در حیات وحش تا حدی به قابلیت‌های شکارگری فرصت‌طلبانه‌اش، انطباق‌پذیری‌اش با زیستگاه‌های مختلف، امکان دویدن با سرعت ۵۸ کیلومتر در ساعت، توانایی بی‌نظیرش در بالارفتن از درخت حتی در حالی که لاشهٔ بزرگی را با خود حمل می‌کند و همچنین توانایی شناخته‌شده‌اش در حرکت پنهانی مربوط می‌شود. پلنگ تقریباً از هر حیوانی که بتواند شکار کند تغذیه می‌کند و زیستگاه مطلوب او نیز از جنگل‌های بارانی تا نواحی بیابانی متغیر است.

زیر گونه

  •     پلنگ آفریقایی، آفریقای جنوب صحرا
  •     پلنگ آمور ، خاور دور روسیه، شبه‌جزیره کره و شمال شرقی چین
  •     پلنگ عربی، شبه‌جزیره عربستان
  •     پلنگ هندی، شبه‌جزیره هند
  •     پلنگ هندوچینی، جنوب شرق آسیا
  •     پلنگ جاوه، جاوه، اندونزی
  •     پلنگ شمال چینی ، شمال چین
  •     پلنگ ایرانی ، آسیای میانه، قفقاز و ایران
  •     پلنگ سری لانکایی ، سری لانکا

تاریخ ارسال: دوشنبه 20 تیر‌ماه سال 1390 ساعت 09:59 ب.ظ | نویسنده: سید داود ساجد | چاپ مطلب 0 نظر